Thursday, 12 March 2015

Puutarhassa / In the Garden....

kun me muutettiin tänne meidän 'uuteen' kotiin (onko se ny enää niin uusi kun ollaan täällä oltu täällä viikkoa vaille 9kk) yksi niistä jutuista mistä oli eniten innoissani (keskuslämmityksen lisäksi) oli meidän yllättävän iso parveke ja viimein mahdollisuus pistää pystyyn pieni puutarha. valitettavasti en saanut viime kesänä saanut mahdollisuutta nähdä että olenko viherpeukalo vai... viherpeukalon vastakohta kun me muutettiin tänne kesäkuun puolessa välissä ja sitten alle kaksi viikkoa myöhemmin me lähdettiin suomeen melkein kolmeksi viikoksi ja sitten oli jo heinäkuun puoliväli. siinä vaiheessa on jo vähän liian myöhäistä kylvää yhtään mitään, paitsi ehkä salaattia ja yrttejä. enkä mie saanu sen vertaa aikaiseksi.. ja oli vähän muut asiat mielessä kamoja purkamisen ja uusien huonekalujen hankkimisen kanssa. tänä vuonna mie kasvatan kaikkee! tai no ainakin yritän. tai siis mie aloitan parilla kasvilla. tomaatteja ja chilejä nyt aluksi. sitten jotain kukkia, ja sitten kevväämmällä niitä salaatteja ja yrttejä. ja jos kaikki menee hyvin sitten ensi vuonna vihanneksia, vaikkapa jotain kesäkurpitsoja ja munakoisoja, ehkä myskikurpitsoja (ne on kaikki mun lemppareita, mutta myskikurpitsa on erityisen rakas ja nanna.)

when we moved here to our 'new' home (though i dont know how 'new' it is now that we've been living here a week short of 9 months) one of the things i was most excited about (apart from NEW HOME and central heating) was our surprisingly large balcony and the opportunity to put together a little garden in there! unfortunately i didn't get a chance to do anything about it last year cos we moved in mid-june and less than 2 weeks later we went to finland for almost three weeks and then it was already mid july! by then it was too late to sow anything, except maybe salads or herbs. and i was kind of busy still unpacking and getting the new furniture delivered to even think about salads and herbs. but this year i'm going to grow EVERYTHING! or at least try. or i mean, i'm gonna start slow, with a few things. tomatoes and chillis to begin with. maybe some flowers and maybe strawberries and/or raspberries, and then later on when it gets warmer, i'll grow some of those salads and herbs. and if it goes well, maybe i'll do some proper veg next year, like courgettes and aubergines, maybe even butternut squash. (those are my faves ♥)

mie päätin viime maanantaina että nyt on se viikko kun mie aloitan mun puutarhan, ja menin töiden jälkeen wilkinsoniin kyyläämään niiden puutarhaosastoa ja yritin miettiä että mitä aion kasvattaa. mutta mutta mie en tiiä mitään ja kaikki mun kaupasta ostamat yrtit aina kuolee (ei sen puoleen, ne kuulemma on pistetty purkkiin silleen ettei ne kestä niin ihmiset ostaa uuden..) jote mie olen kysellyt anopilta neuvoa. hänellä on kohtuullisen kokoinen pikku puutarha takapihalla ja hän on alkanut kasvattelemaan vihanneksiakin parin viime vuoden aikana. hänestä on ollut aika lailla apua mutta kyllä se tuntuu silti hieman ylivoimaiselta tehtävältä kun seisoo siinä seinällisen kaikkia eri siemeniä edessä.

last monday i decided that week i would kickstart my garden, and after work i went to wilkinsons to look at their garden stuff and try to decide what to grow and what i needed to do it. but i'm absolutely clueless, i've never grown anything and even my shop bought living herb pots die really quick (then again, apparently they are done so they die quickly anyway so you go and buy another one. ugh capitalism) so i've been talking to carl's mum a lot, picking her brain for advice. she's got a fairly big garden in the back her house and she's been growing vegetables too since we moved out. her advice has made it a little less taunting, but heck it still feels kind of overwhelming. especially standing in front of the wall of seeds in wilkos.

mie kävin lauantaina sitten ostamassa ekat puutarha vermeet: multaa (tietty) pari istutuslaatikkoa & niiden sisälaatikoita. ja siemeniä. nyt tähän hätään ostin kahta eri tomaattia (gardener's delight ja roma vf) ja hot patio sizzle chilejä. mie olin jo ostanu maanantaina katsellessa cayenne chili siemeniä jotka tuli purkin ja mullan kanssa. ja kun olin tullut kotiin ja syönyt hieman lounasta, mie pistin Bitch Planet teemaisen spotify soittolistan soimaan kovaan ääneen ja menin parvekkeelle kylvämään. jollain ihme logiikalla olin ostanut vain kaksi istutus laatikkoa ja yhden kannen vaikka oli kolme sisälaatikkoa ja kolme pussukkaa siemeniä. joten kylvin tomaatit koska ne olivat jo ehkä hieman myöhässä (ois voinu jo 2kk sitten alkaa kylvämään) ja toisen laatikon kanneksi meni väliaikaisesti muovipussi (anoppi ehdotus, niin kosteus pysyy sisäpuolella tjsp. kuulemma ok ratkaisu kunhan ei kassi kosketa maata/multaa) nyt vaan pitää odottaa pari viikkoa ja ehkä sieltä kasvaa jotain? toivottavasti. sunnuntaina kävin tauolla hakemassa lisää aluslaatikoita ja kansia mutta en kerennyt kylvää mitään ennen pimeän ja kylmän tuloa. ostin myös tomaatteja purkissa samaan tyyliin kuin cayennet kun epäilytti että olin tehnyt jotain väärin tomaattien kanssa. luulin ostaneeni kolmatta lajiketta mutta näyttää siltä että nappasin vahingossa lisää gardener's delightia. hups. nyt on kaikki kylvetty ja ne istuvat olohuoneen ikkunan edessä pienen kärryn päällä (purkit ikkunalaudalla) kun ulkona on vielä liian kylmä niille.

i went out on saturday to purchase my first garden bits: compost (duh) couple of cheap propagator bits (basically box with a lid for the seed trays to keep moisture inside) a pack of 3 seed tray and some seeds. for now, i went with two kinds of tomatoes (gardener's delight & roma vf) and hot patio sizzle chillis. when i was having a looksie on monday, i had also got a seed pot (one that comes with dirt in the pot already...) of (hot) de cayenne peppers. once i got home and had eaten some lunch, i put a Bitch Planet themed spotify playlist on extra loud so i could hear it on the balcony and got sowing. for some reason i'd only got 2 trays and one lid, so i only sowed the tomatoes since i was already bordering on a little late for sowing them, (could have done it two months ago, but it's ok to do as late as april apparently) and improvised a carrier bag around the second tray, to keep the moisture in. according to ma-in-law that works fine, as long as the bag doesnt touch the dirt) on sunday i got a third tray and more lids on my lunch break as well as a seed pot of what i thought was a third tomato breed but it turns out i had just grabbed more gardener's delight. whoops. now it's all sown, and the trays are on a little trolley in front of the living room window, while the pots live on the window sill as it's still too cold outside for them.

ensi viikolla kun olen takaisin sheffieldistä ajattelin käydä hakemassa verenpisaroiden ja ehkä myös begonioiden ja lupiinien alkuja / sipuleita. niin ja ajattelin pistää myös mansikoita ja vadelmia kasvamaan..

next week when i'm back from sheffield, i thought i might go get some of the multicolour fuschia plug plants and maybe also begonia and lupin bulbs, and beginning of strawberries and/or raspberries, but who knows..... i've put links below to what i got from wilkos to get started, if you are interested:

4 comments:

 1. Mie just vasta huomasin, että olet siirtynyt tänne. Hups. Tästä puutarha-aiheesta olisi mielenkiintoista lukea lisää tulevaisuudessa. Olen itsekin nyt muutamana vuotena yrittänyt jotain pientä kasvattaa ikkunalaudalla. Yrttejä lähinnä, nyt miulla on tosin myös avocado ja sitruuna (siemenistä), mutta eihän niistä mitään syötävää saa. En ole erityisen viherpeukalo ja usein onnistun tappamaan kasvit (chili pari vuotta sitten ei onnistunut ollenkaan, jos siulla on hyviä vinkkejä niin niitä otetaan vastaan!), mutta yrtit on onnistunut hyvin (niin ja salaatit takapihalla ok, jos oon muistanut kastella niitä :P). Oon ostanut ihan vaan siemeniä kun ne yrttipurkit Wilkinsonilta ei ikinä ole onnistuneet miulla, mutta basilika on kasvanut loistavasti siemenistä, viime vuonna siitä taisi tulla melkein saunavastan kokoinen :D Kerran kai myös istutin supermarket-basilikan uuteen ruukkuun, mikä taisi toimia ihan hyvin. Jos mintusta tykkäät niin se kasvaa NOPEASTI, ainakin Aldista ostettu ja uudestaan istutettu kasvoi kuin rikkaruoho. Vähän harmittaa, että oregano ei lähtenyt kasvamaan ollenkaan, kun se olisi hyvää, höh. Pitäisiköhän tänä vuonna kokeilla noita istutuslaatikoita..?

  ReplyDelete
  Replies
  1. no onhan se aika uusi/tuore muutos, enkä sitä ole saanut vielä mainostettua kauheesti vielä. ei sen puoleen, mie en ees tiennyt että sinulla on blogi!
   omat avocaadot olisivat unelmaa mutta ei sellaiset taida tässä ilmastossa ihan kasvaa :( nuo tomaatit ovat jo hieman kasvaneet jotain vihreää ulos sieltä mullasta sillä aikaa kun olin sheffieldissä, chilit eivät vielä mitään mutta ne menivätkin multaan pari päivää myöhemmin. ehkä loppuviikosta sieltäkin pilkistää ulos jotain. mutta enpäs tiedä mitä nyt pitäisi tehdä??? ottaa pois ja pistää isonpaan purkkiin?? täytynee soittaa anopille huomenillalla? purkeissa ei taas ole tapahtunut vielä mitään...

   Delete
 2. No en kyllä ole tuota blogia juuri mainostanut ja lähinnä kirjoitan sitä perheelle/kavereille (enkä ole näköjään päivittänytkään pieneen ikuisuuteen, kun tuon viimeisimmän kirjoituksen jälkeen ei pitkään aikaan tapahtunut mitään, mistä kirjoittaa, ja nyt en ole jaksanut :().
  Ei tässä ilmastossa mitään avocadoja tosiaan kasvatella, tai siis ei siihen taatusti ikinä mitään hedelmiä tule, mutta halusin kokeilla kun isällä on pari, tai no nyt vain yksi enää, aika valtava ja minusta hauskan näköinen vaikka ei kyllä kauhean kaunis. Onpa vähän vihreää ikkunalaudalla...
  Kysele anopilta vinkkejä, jos hän enemmän tietää näistä asioista! Mie olen aika ulalla myös. Isästä on viime vuosina tullut aikamoinen viherpeukalo, mie olen häneltä kysellyt vähän. Ihan amatöörinä silti arvelisin, että jossain vaiheessa pitäisi noita siirtää isompiin ruukkuihin, kun eiväthän ne kai mitenkään mahdu kasvamaan tuollaisissa pikkuisissa...?

  ReplyDelete
  Replies
  1. ei niitä kuulemma vielä tartte isompaan purkkiin. sitten kun on enemmän lehtiä kuin kaksi siellä taimen päädyssä :D

   Delete